BENARKAH NEIL ARMSTRONG SAMPAI KE BULAN:: FAKTA

Selama ini kita dengar si Neil adalah manusia pertama yang menjejakan kaki kat bulan. secara positif kita tengok yes.... manusia dah maju selangkah ke depan.. tapi sejak aku dengar dari mula tentang berita ini plus curi-curi dengar cakap orang-orang tua aku jadi was-was. betul ke si Neil dah sampai ke bulan?? lama gak aku nak wat post ni tapi terbengkalai. last-last semalam aku terjumpa satu post tentang cerita si Neil yang nak aku cerita kali ini. memang menepati sangkaan aku.tapi semua ni tak tau ebtul ke tidak.. so kita ambil sebagai pengetahuan am sajalah. mana tau kot-kot masuk soalan masa interview nanti.


 ORIGINAL POST
"Setapak buat saya, satu loncatan buat umat manusia", - Neil Armstrong

Itu adalah kata yang diabadikan oleh Neil Armstrong bila dia menjejakkan kakinya buat kali pertama di Bulan pada 20 Julai 1969. Tetapi persoalan yang timbul kenapa gambar-gambar yang diambil dan disiarkan oleh NASA terdapat banyak ralat dan "kesilapan teknik" hinggakan orang mula menyoal..

Pernahkah Neil Armstrong jejakkan kaki di Bulan?

Persoalan 1 : Ada angin ke di bulan?
Bulan tidak mempunyai lapisan atmosfera seperti di Bumi. Ini bermakna tiada udara atau angin di situ. Jadi kenapa bendera yang dicacak di permukaan bulan boleh berkibar-kibar?

Persoalan 2 : Tapak kaki gergasi?

Kuasa tarikan graviti di Bulan hanya 1/6 daripada yang ada di Bumi. Namun begitu, seorang lelaki dengan berat 250kg sekali pun tidak akan dapat membuat kesan tapak kaki yang sebegini jelas dan dalam pada permukaan Bulan seperti yang telah dibuat oleh Neil Armstrong. Mungkin sut dia dibuat dari konkrit kot...

Persoalan  3 : Kapal kapas?

Kapal "Lunar Lander" yang dibawa oleh Armstrong dan Aldrin ini menggunakan kuasa sebesar 55 000kg untuk mendarat atau melancarkan dirinya balik ke angkasa. Jadi kalau Neil Armstrong seorang boleh meninggalkan kesan tapak kaki yang begitu jelas, kenapa kapal ini yang jauh lebih berat dan berkuasa tidak meninggalkan sebarang kesan di permukaan Bulan?

Persoalan 4 : Gambar studio ke?

Gambar Neil Armstrong sedang mengumpul sampel tanah yang diambil oleh Buzz Aldrin. Daripada refleksi imej Aldrin pada visor(penutup muka) Armstrong, ia menunjukkan seluruh badan Aldrin disinari matahari. Ini bermakna matahari berada betul-betul di hadapan Aldrin iaitu di belakang Armstrong. Habis kenapa gambar Armstrong tidak menunjukkan matahari?


Persoalan 5 : Mana bintang?

Perasan atau tidak, tiada sebiji bintang pun kelihatan dalam gambar yang diambil. Sepatutnya semua gambar yang diambil di Bulan lebih terang dan jelas berbanding yang diambil dari Bumi kerana ketiadaan lapisan atmosfera di Bulan. Lagi satu ialah keadaan angkasa yang vakum, tiada molekul udara atau bendasing terapung yang boleh memesongkan sebarang pancaran cahaya yang mungkin menjejaskan kualiti gambar.

NOTA KAKI::Kesemua persoalan di atas pernah aku soalkan kat cikgu-cikgu and orang-orang tertentu. banyak pendapat yang aku terima. tapi masih belum terjawab lagi apa yang aku cari selama ni. mungkin penjelasan seumpama ni leh menjawab serba sedikit soalan-soalan tu.. 

Bagaimana pula dengan anda semua?? adakah anda bersetuju yang si Neil ni betul2 mendarat kat bulan tu??

CREDIT TO: RELAXLU!!
LIKE MY FAN PAGE YER
SHARE

Bro Aim

lets chill our self

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 comments:

  1. tiba-tiba rasa macam tertipu. hurmmm..

    ReplyDelete
  2. NASIB BAIK TERTIBA..NI DAH RASA LAMA DAH MCM NER...WUU

    ReplyDelete
  3. kalau pasal hal ni mithbuster kat astro dah rungkai kan...... so kalau korang nak tau betul ke tak korang cari la pasal benda nikat astro org kat laman web mithbuster

    ReplyDelete
  4. @Anonymous INFO MENARIK...NANTI AKAN DIPERHATIKAN DI SANA

    ReplyDelete
  5. memang ramai orang debate pasal gambar2 tu... macam tak real... hanya mereka dah keluarga mereka aja lah yg tau...

    ReplyDelete
  6. @papabear aku pun nak tanya mereka dan keluarga mereka ni.. nak kena g bulan gak lah mcm ni

    ReplyDelete
  7. pernah juga dengar pasal kisah ni..memang sama macam yang saya baca dulu..banyak persoalan yang timbul..

    ReplyDelete
  8. benda ni dh lama dipersoalkan sma ada sahih atau tak er..entah la

    ReplyDelete
  9. @efa itulh..sbb tu minta ppt org ramai

    ReplyDelete
  10. rancangan mythbuster kt discovery channel da reveal pasal ni n aku pn da tgk. korg tgk sndiri la n tafsir sendiri. n jgn pcaya sgt konspirasi ni. ramai org skg sibuk ckp psl konspirasi tp mkn cari mcd jgk. sick!

    ReplyDelete
  11. come on la bro.. jangan la fanatik sangat dengan teori konspirasi ni.. search, selidik, study dulu baru post benda ni dekat entry lu.. terlalu fanatik sangat dengan teori konspirasi boleh buat aqidah ko terpesong!

    cheers :)

    ReplyDelete
  12. bende ni ntah ler.. pelek2 je =.='

    ReplyDelete
  13. ni banyak sgt baca Mastika la nih..

    BTW, is it N.Armstrong in that suit? hmm it's okey...

    ReplyDelete
  14. baik kta rujuk al-quran & as-sunnah... adakah bulan ini boleh manusia tawan?

    ReplyDelete
  15. aku xpercaya..USA??sape xkenal dgn lakonan?superman pn org leh caya ada.filem mesti gempak.

    ReplyDelete