SETIAP HARI MINUM AIR KOTOR - BETUL KE AIR PAIP KITA KOTOR??

Idea... idea datang dari mana-mana jer. masa ni aku tengah berlawan dengan nafsu mengantuk aku dalam kelas. oh kelas..sangat boring rasa macam nak buat satu sistem untuk direct belajar dari rumah jer.. sangat mengantuk sambil menguap beberapa kali. dan time-time ni lah telingga mula mendengar kod kod etika seorang engineer. oh .. melihat masa ni kenapalah lambat sangatkan berjalan. disaat aku diserang kemengantukkan tu telingga aku mendengar sesuatu yang best macam disua muzik dari semua arah.. PPM...MMP... WMP... apa kah itu.. oh tak dapat mengangkap lagi.. al maklumlah... rasa mengantuk menguasai diri... tertiba lagi suara lecturer berbunyi air kotor...air malaysia kotor.. air paip tulah kotor..besi...aluminum semua kita dah pernah minum...



wah.. ni macam best jer ni.. sambil aku geleng-geleng kepala, bukan tanda aku tak faham. tapi aku cuba mencari kesegaran baru dalam suasana yang hening ni. dup dap dup dap aku dengar pelahan-lahan macam nak pergi skodeng orang. oo rupanya lecturer aku tengah bercakap pasal penapisan air paip yang digunakan sekarang. ohh...ingatkan apa lah tadi.. belajar engineering electronic tetapi pusing pi ceramah pasal air pulak.. pelik gak tu... aku pun tongkat lah dagu dengar cemarah tu sampai habis..dalam kepala otak aku ligat mengoogle dan menyimpan data-data yang diperlukan. ok.. sekarang masa nak slide show balik.
yang ini WPM jenis portable


kesimpulan yang dapat aku simpulkan dari kesimpulan yang dibuat oleh lecturer aku tu.. ha mai sini orang-orang kampung ceq nak habaq sikit yang air yang dok kita guna tu kotoq sebenarnya. ehh apa pula kau fitnah.. betul... ini bukan cubaan... ini betul-betul... memang ler kita tak nampak kekotoran tu sebab tu kena guna WMP iaitu Waterproff Multi Parameter.
penapis air biasa yang penuh dengan kotoran..yark

standard air yang selamat mempunyai bacaan dibawah paras 10 dan kebiasanya air paip yang disalurkan dirumah adalah 5. sebenarnya air paip kita tu bukanalah bersih sangat walaupun korang dah masak dengan kepanasan tahap didih melampau sekalipun sebab struktur-struktur besi,cat,aluminum dan sebagainya masih wujud lagi. kalau tak caya korang pergi test guna WPM ni.. try bandingkan dengan air mineral yang korang beli kat kedai tu. confirm punya.
kotoran air paip tahap melampau

dari apa yang aku tahu Negeri Selangor mempunyai kualiti air yang paling teruk sebab aku pernah dok selangor.. area damansara. air paip mempunyai lebih klorin dari negeri lain. lepas tu kalau pasang penapis air yang selalu kita pasang kat rumah tu confirm tak lama lepas tu penapis dia kotor. kejap je dah kotor dan berkeladak. so sesape yang mementingkan kebebersihan korang boleh ler beli Alat kualiti air ni iaitu WMP.. harganya aku tak dapat kenal pasti dalam ringgit malaysia. nampak sangat rakyat kita ni tak ambik tau pasal benda ni. no komen..
jangan memcemarkan sungai macam ni

p/s:: nak minum belilah air mineral kat kedai. confirm bersih. dan nasihat kerajaan.. jangan mencemarkan alam sekitar dan juga sungai.. saper ditangkap membuat kesalahan tersebut boleh di bako..kita bako.kita bako

yang bawah ni link group untuk blogger yang aku buat. sesaper nak join silalah datang.

Follow by Email - Masukan Email anda untuk mendapatkan post terbaru terus ke dalam email