6 BUAH PULAU-PULAU BUATAN MANUSIA YANG TERCANTIK DI DUNIA

Bila dunia dah makin maju macam-macam benda manusia nak buat. ada baik ada buruk. kali ni nak story tentang 6 buah pulau buatan Manusia, check it out.

THE PEARL




Terletak di Doha, Qatar seluas empat juta meter persegi. Pulau ni terletak kira-kira 350 meter dari luar pesisir West Bay Lagoon mempunyai lebih 32 kilometer piggir laut yang digunakan untuk pembinaan kawasan kediaman. terdapat sebanyak 15,000 kediaman pada 2010 yang telah dibangunkan oleh United development Company.

PULAU PALMA


Palm island atau pulau palma ni terletak di Dubai, United Arab Emirates yang dibina oleh Nakheel Properties dengan tenaga kerja dari belgium dan Belanda, Pulau ni digunakan sebagai pusat komersil dan kediaman. kehebatan teknologi dan pembinaanya telah dijadikan sebagai satu dokumentari untuk tontonan seluruh dunia.

PULAU EDEN

Idea asal untuk membina sebuah pulau di Seychelles. Pulau Eden dibina dengan tebus guna tanah seluas 40 hektar dan 15 hektar lagi bagi jalan air yang bersambungan ke laut. Pulau Eden bersambungan dengan pulau utama Mahe melalui sebuah jambatan menghala ke lapangan terbang di ibu negeri Victoria.

THE WORLD (ARCHIPELAGO)

Dipanggil the world kerana mengandungi kira-kira 300 pulau yang dibina dalam bentuk berlekuk seperti peta bagi daratan bumi. ia dibina kira-kira 4 kilometer dari Dubai, UAE. Gugusan Pulau-pulau dibina daripada 14,000-42,000 meter persegi dengan jarak diantara pulau dianggarkan 100 meter. Angaran kasar Kos pembangunan pada 2005 ialah sebanyak 14 billion.

KEPULAUAN VENETIAN

Pulau ini adalah satu rangkaian pulau buatan di pantai Biscayne di Miami, Florida. selain pulau Biscayne, pulau-pulau yang terdapat di dis itu ialah pulau San Marco, Pulau San Marino, Pulau Di Lido, Pulau Rivo Alto dan pulau Belle Isle. kesemua pulau bersambungan melalui jambatan dari tanah besar Florida ke pantai Miami.  Pulau Causeway sangat popular sebagai tempai berjogging, berbasikal, berjalan kaki dan bersiar-siar

PULAU THILAFUSHI

Thilafushi adalah sebuah pulau buatan dibina sebagai sebuah pusat perbandaran yang terletak di antara kaafu atoll giraavaru dan ghulhifalhu di maldives. asalnya ia adalah lagun di panggil Thilafalhu dengan keluasan 77 km dan kelebaran 200 meter di kawasan cetek. setelah tebus guna tanah dilakukan,sebuah daratan dengan keluasan 4.6 juta kaki persegi dengan 1.2 juta kaki persegi daripada tanah tersebut digunakan untuk pembangunan perindustrian.
Share on Google Plus

About Bro Aim

Simple and clean. Banyak berada di kubu sambil menyiapkan beberapa projek bawah tanah. Kadang-kadang sempat juga melayan hobi memancing. Boleh rujuk di ||Tepen Caster
    Blogger Comment
    Facebook Comment

22 comments:

  1. Discover great updates recommended and reviewed by the community from tech related to lifestyle and traveling at Kendra Bing. You'll be amazed to uncover news and articles which you otherwise wouldn't have.

    Also, grab the opportunity to promote your blog postings at http://kendrabing.com for FREE while being discovered by whole lot of other like-minded people. On top of that, any of your interesting posting will stay longer on the frontpage thus achieving better audience-exposure in the long run.

    Kendra Bing is the perfect portal for the right source and inspiration for your next blog posting with its massive influx of the freshest and juiciest writing materials.

    JOIN today! It's FREE, quick and easy. Most of all, sharing at Kendra Bing is sexier.

    ReplyDelete
  2. Tak silap projek pulau The World tu dah gagal.

    ReplyDelete
  3. hehehe pulau palma uh da bese dengar
    yang len tu baru kaloi tawu

    wahh menarik gak
    bleyh renang-renang ke sane ni
    hehehe

    ReplyDelete
  4. subhanaallah ! cantek sgt,, tak penah tengok,, thanx sharing

    ReplyDelete
  5. The one on Dubai is so amazing, esp the palm shape.

    ReplyDelete
  6. lawa betul .. bila lah dapat kesana ni..

    ReplyDelete
  7. wahhh.... cnteknye.... nk pergi... tp xde duit... heheehee

    ReplyDelete
  8. kumpul duit nuff??? x leh wat nuff lg la... kat blog pun xde nuff....

    ReplyDelete