6 BUAH PULAU-PULAU BUATAN MANUSIA YANG TERCANTIK DI DUNIA

Bila dunia dah makin maju macam-macam benda manusia nak buat. ada baik ada buruk. kali ni nak story tentang 6 buah pulau buatan Manusia, check it out.

THE PEARL

Terletak di Doha, Qatar seluas empat juta meter persegi. Pulau ni terletak kira-kira 350 meter dari luar pesisir West Bay Lagoon mempunyai lebih 32 kilometer piggir laut yang digunakan untuk pembinaan kawasan kediaman. terdapat sebanyak 15,000 kediaman pada 2010 yang telah dibangunkan oleh United development Company.

PULAU PALMA


Palm island atau pulau palma ni terletak di Dubai, United Arab Emirates yang dibina oleh Nakheel Properties dengan tenaga kerja dari belgium dan Belanda, Pulau ni digunakan sebagai pusat komersil dan kediaman. kehebatan teknologi dan pembinaanya telah dijadikan sebagai satu dokumentari untuk tontonan seluruh dunia.

PULAU EDEN

Idea asal untuk membina sebuah pulau di Seychelles. Pulau Eden dibina dengan tebus guna tanah seluas 40 hektar dan 15 hektar lagi bagi jalan air yang bersambungan ke laut. Pulau Eden bersambungan dengan pulau utama Mahe melalui sebuah jambatan menghala ke lapangan terbang di ibu negeri Victoria.

THE WORLD (ARCHIPELAGO)

Dipanggil the world kerana mengandungi kira-kira 300 pulau yang dibina dalam bentuk berlekuk seperti peta bagi daratan bumi. ia dibina kira-kira 4 kilometer dari Dubai, UAE. Gugusan Pulau-pulau dibina daripada 14,000-42,000 meter persegi dengan jarak diantara pulau dianggarkan 100 meter. Angaran kasar Kos pembangunan pada 2005 ialah sebanyak 14 billion.

KEPULAUAN VENETIAN

Pulau ini adalah satu rangkaian pulau buatan di pantai Biscayne di Miami, Florida. selain pulau Biscayne, pulau-pulau yang terdapat di dis itu ialah pulau San Marco, Pulau San Marino, Pulau Di Lido, Pulau Rivo Alto dan pulau Belle Isle. kesemua pulau bersambungan melalui jambatan dari tanah besar Florida ke pantai Miami.  Pulau Causeway sangat popular sebagai tempai berjogging, berbasikal, berjalan kaki dan bersiar-siar

PULAU THILAFUSHI

Thilafushi adalah sebuah pulau buatan dibina sebagai sebuah pusat perbandaran yang terletak di antara kaafu atoll giraavaru dan ghulhifalhu di maldives. asalnya ia adalah lagun di panggil Thilafalhu dengan keluasan 77 km dan kelebaran 200 meter di kawasan cetek. setelah tebus guna tanah dilakukan,sebuah daratan dengan keluasan 4.6 juta kaki persegi dengan 1.2 juta kaki persegi daripada tanah tersebut digunakan untuk pembangunan perindustrian.

Follow by Email - Masukan Email anda untuk mendapatkan post terbaru terus ke dalam email