10 LIPAN TERBESAR DI DUNIA MENGIKUT NAMA NEGARA

1 Lipan Galapagos (scolopendra galapagoensis)
besar 30-40 sm & panjang 44-46 sm

2 LIPAN PERU (scolopendra caribiaenensis)
panjang = 41-42 sm
tekan read more kalau nak tengok yang lain



3 LIPAN AMAZON (scolopendra gigantea robusta)
panjang = 25-30 sm

4 LIPAN PUERTO RICO (scolopendra sp.cf.crudelis)
panjang = 20-25 sm

LIPAN VIETNAM (scolopendra subspinipes)
panjang = 18-25 sm

6 LIPAN MALAY ( scolopendra subspinipies ssp)
panjang = 18-20 sm

7 LIPAN PASIFIK (scolopendra subspinipes dehaani)
panjang = 16-20sm

8 LIPAN CHINA ( scolopendra subspinipes2)
panjang 14-20 sm


LIPAN AMERIKA UTARA ( scolopendra heros)
panjang 18-20 sm

10 LIPAN JEPUN (scolopendra subspinipes mutilans)
panjang sehingga 20 sm
Share on Google Plus

About Bro Aim

Simple and clean. Banyak berada di kubu sambil menyiapkan beberapa projek bawah tanah. Kadang-kadang sempat juga melayan hobi memancing. Boleh rujuk di ||Tepen Caster
    Blogger Comment
    Facebook Comment

25 comments:

  1. MAK Aiiii....... BESAR NYA.

    ReplyDelete
  2. Ngerinya.. Eeeee seram sejuk tengok gambar ni.

    ReplyDelete
  3. haih aku dah la takot jugak dengan lipan tapi tgk gak pix ni. haha

    ReplyDelete
  4. haish yg malaysia pun dah ngeri tgk apakan pulak luar negara yg terlebih besar+warna warni gitu adess geli eh takut negoknya la seram

    ReplyDelete
  5. wah!lipan memang berbahaya woo!

    ReplyDelete
  6. eeuuww...
    gelinya...
    apasal beso sgt....
    hehe

    ReplyDelete
  7. seramnye tgok lipan beso gituuu. haihhh

    ReplyDelete
  8. mak aihhh
    takut plak aku tgok lipan2 nih
    hahahaha

    ReplyDelete
  9. aku tengok lipan2 belah asia ni macam dahsyat2 je.... lipan india takda? mesti lagi dahsyat...eeee..... tak dpt bayangkan disengat lipan...

    ReplyDelete
  10. Lipan plastik jer takde..hehe..dulu masa kecik takut dengan lipan last2 beli lipan plastik buat main..

    ReplyDelete
  11. besaQ nyaa.. takut ngat aih.. sekali dia sengat.. mati troihh pa

    ReplyDelete
  12. erk..besar2 lipan..
    btw,malaysia takde lipan besar camni?selamat sikit.. =]

    ReplyDelete
  13. mak aiii...besar tu..
    skali die gigit leh mati kot ni...
    hu3....

    takot +++++++
    geli +++++++++++++

    ReplyDelete
  14. ni kalo kena gigit masuk ICU ke batu dua? he3...

    Entry terbaru -> 10 Baju Pelik dan Kreatif... (",)

    ReplyDelete
  15. komen geli paling banyak :)

    ReplyDelete